trešdiena, 2012. gada 22. februāris

Tadžiku modes


Tadžiku ikdienas mode, šķiet,  ir nonākusi starpposmā starp modernizāciju un tradicionālajiem paradumiem, kas iespaidoti no visām iespējamajām ietekmes pusēm- ķīnas preces, redzētais televīzijā, tradicionālā kultūra, dzimumu lomas utt. 
Puišu modi tiešā veidā ietekmē ķīnas preces, kas pārpludina tirgu( šeit īsti nav iepirkšanās centru un mazo veikalu, bet ir vairāki lielie tirgi, kas arī ir populārākā iepirkšanās vieta visām vajadzībām). Lai vai cik paradoksāli tas arī nebūtu, šeit tirgus ir pārpildīts ar jaunākajām modes tendencēm vīriešu modē. Ķīnieši naski sakopē, Tadžiki velk. Sākumā, kad ierados Dušanbe, biju pat pārsteigta, cik stilīgi jaunieši šeit it- visiem kā vienam skinny bikses, kediņas vai mokasīni, pusmētelīši utt.Bet tas, kā izrādījās, tīri aiz piedāvājuma vienveidības. 

Tradicionālais vīriešu apģērbs, savukārt, sastāv no tunikas veida krekla, brīvām biksēm, halātveidīga mēteļa un cepurītes(tubeteikas, kā bildē) vai turbāna. Pārsvarā halātu nēsā vaļā, bet dažreiz sasien ar lakatveidīgu, krāsainu jostu. Turklāt halātu viņi nēsā gan karstā, gan aukstā laikā, jo tā materiāls veic gan sildošu, gan atvēsinošu funkciju. Pēc mana novērojuma, konkrēti Dušanbe, tradicionāli pārsvarā ģērbjas tie vīrieši, kas arīdzan regulāri apmeklē mošeju. Laukos šāda tērpa valkāšana ir daudz izplatītāka. 






Dāmu mode Tadžikistānā ir saglabājusies daudz tradicionālāka. Kaut arī Dušanbe sievietes kļūst modernākas,un  īpaši atvērtas ir uzbeku un krievu sievietes, kas izceļas arī ar dekoratīvās kosmētikas lietošanu, un arī izglītotas tadžiku sievietes velk bikses u.c. "modernus" apģērbus, tomēr vairums sieviešu ģērbjas tradicionāli.
Tradicionālais sievietes apģērbs mūsdienās sastāv no brīvas, tunikveidīgas kleitas un pieskaņota auduma biksēm, un neliela lakatiņa, kas nosedz pakausi. Bildēs var papriecāties par formām, krāsām un ornamentiem.
Tadžiku sieviešu bariņš iemūžināts grafiti pie Bactria kultūras centra
Tadžiku pārīties muzejā


Krāsainie Tadžiku audumi amatnieku gadatirgū


Tradicionālās kleitas 



Tie garie, rakstainie pa vidu ir kakla rotas

Senlaicīgais lauku sievietes tērps

Senlaicīgais sievietes tērps. 


Tradicionālais svētku tērps. Ievēro bizes- kopā viņas ir četras, divas priekšā, divas aizmugurē

šis mans mīļākais- sievietes izejamais  tērps. Mūsdienās  vairs seju neaizsedz.

Tradicionālais līgavas tērps. Mūsdienās pārsvarā precas  princešu kāzu kleitās.
Interesanti, ka tirgū, kur var simts dažādās "lavačkās" nopirkt adidas jaunāko kolekciju, sieviešu apģērbus praktiski netirgo. Ir pieejami šādi tādi sintētiski pushalātiņi, reitūzenes, garas, adītas jakas un citi sīkumi, bet kleitas un bikses zem tām parast tiek pasūtītas pie šuvējas. Tāpēc "sieviešu nodaļās" tirgū var nopirkt audumus un visu nepieciešamo šūšanai- visādus spīguļus, virtenes, gliterus, fliterus utt. No tāda viedokļa, ģērbties tradicionālā tērpā ir daudz ekonomiskāk kā iepirkties tajos dažos šikajos veikalos centrā, kur moderns sieviešu apģērbs ir vairākkārt pārcenots. 
Runājot par apaviem, interesanti liekas divi veidi, ko Tadžiki pilnībā pieņem par labiem ikdienas apaviem. Pirmkārt, sievietēm plaši izplatīts ir nēsāt ārā auduma čības ar biezu zoli( meitenei bildē tādas ir kājās, bet tuvāk bildes man nav)Ja ir auksts, tas tiek risināts ar siltu zeķi. 
Otri apavi ir plaši izplatīti starp abiem dzimumiem- galošas ar spicu purnu

Aukstā laikā galošās var ievilkt speciālu ādas zābaciņu ar pūku iekšā, kas vairāk ir izplatīts starp vīriešiem, bet sievietes ievelk siltās Pamiru zeķes .

Tadžiku krāsu izjūta un raksti ir kaut kas, par ko es varu jūsmot no rīta līdz vakaram. Daži tērpu elementi un kombinācijas ir tik oriģinālas, ka pārsteidzoši liekas, ka modes giganti nav to atklājuši un tūkstošreiz pārkopējuši. 
Tadžikistāna ir interesanta valsts ar to, ka dzīvojot cenzūrā un informācijas vakūmā, tā dabīgi saglabā savas tradīcijas un vērtības. Arī mūzika tadžikiem, neskatoties uz ausīs skanošo" I'm sexy and I know it" saglabājas ar Centrālāzijai ierasto ritmu un dziedāšanas veidu. Un meitenes, kas satiktas kalnos, arī, uz puišu izteiktajiem jokiem, ka rekur ārzemnieki, jāprec nost, atbildēja, ka viņām vajag Tadžiku vīrus. 
Tā lūk! :) 






_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

4 komentāri:

  1. Kazu terps genials:) tur kaut bishkin var cauri redzet? :)

    Es atkal ar saviem piedzivojumiem te bazos, bet kad bijam Kina, tur pie tibetiesiem, mode bija lidzigi. Viriesiem diezgan liela izvele, savukart meitenes parsvara terpjas tradicionali. Bet, ja megina gerbties "moderni", tad tas izskatas diezgan tragiski. Atceros viesu nama jauno saimnieka sievu, kurai bija botas, melnas zekubikses, dzinsu sorti ar parak zemu vidukli, roza jaka un kepka uz galvas.
    Savukart tradicionalie terpi man liekas geniali.

    AtbildētDzēst
  2. Kristine raksta blogu un paraléli Diána raksta atminju blogu caur komentáriem. :D

    AtbildētDzēst
  3. šī ir ļoti laba rutīna, ko mēs esam ar Diānu izveidojušas, man prieks! Vienkārši, bez iemesla uzsākt sarunu par kādu random tēmu tomēr ir ļoti sarežģīti, bet abām tik daudz, ko stāstīt par visu redzēto. Gribas vairāk šitādas tematisko stāstu diskusijas.
    Stāsti vēl, Diān, gribu zināt!:)))

    AtbildētDzēst