otrdiena, 2012. gada 31. janvāris

Sapulcējamies?

Tadžikistānā pilnīgi nopietni ir likums, kas ierebežo cilvēku skaitu dažādos svētkos.
Pāris izraksti no tā:


likums "par tradīciju, svētku un ceremoniju ierobežojumiem Tadžikistānās Republikā"


mērķis- Tadžikistānas sabiedrības interešu aizstāvība; nabadzības līmeņa samazināšana; lieku tēriņu novēršana, kas kaitē ekonomiskajām interesēm un morālajai iedzīvotāju nostājai. Kā arī ,likums paredzēts, lai nodrošinātu iedzīvotāju tiesības un brīvību ,un nodrošinātu sabiedrisko kārtību.  


Dzimšanas dienas drīkst svinēt tikai ģimenes lokā.


Apgraizīšanas ceremonijas svinības drīkst notikt tikai vienu dienu, ar ne vairāk kā 60 cilvēku dalību, cienasts jāklāj par minimāliem līdzekļiem. Apgraizīšanas svinības drīkst apvienot ar kāzu svinībām.


Tādas svinības kā  "Gahvorabandon" (pirmā reize, kad zīdainis tiek likts šūpulī) , " Čillagurezon" (cienasts 40 dienas pēc bērna piedzimšanas) un "Muisargiron" (pirmā bērnu matu apgriešana) drīkst notikt tikai ģimenes lokā. 


Kāzas drīkst svinēt tikai vienu dienu, ne vairāk kā 150 viesi no abām  pusēm drīkst būt aicināti.
Tādas tradīcijas kā "Fotiha" (salaulāšanās), "Maslihatoši" (sanāksme priekš gatavošanās kāzām), "Idonabari" (svētku apdāvināšana), "Sandukbaron" (Līgavas pūra atrādīšana), " Čoigaštak" (ballīte līgavas draudzenēm) un drēbju dāvināšana ceremoniju viesiem ir aizliegtas. 
Tādas tradīcijas kā " Domodtalbon" (pirmā topošās līgavas mājas apskate un prasmju novērtēšana) un " Arusbinon" (līgavas pirmā vizīte līgavaiņa mājās) drīkst notikt tikai ģimenes lokā, ne vairāk kā 15 cilvēku sastāvā.
Uz laulību ceremoniju Džamaotā (domē) drīkst braukt ne vairāk kā ar četrām vieglajām automašinām.


Bēres- "Trešajā dienā pēc nāves" nedrīkst klāt mielastu. "Četrdesmitajā dienā pēc nāves" drīkst klāt mielastu ar vienu ēdienu, ar ne vairāk kā 80 cilvēku dalību. Nāves gadadienā drīkst klāt mielastu ar vienu ēdienu, ar ne vairāk kā 100 cilvēku dalību.  Citas svinības saistībā ar bērēm, kā arī naudas dāvināšana ir aizliegtas.


Pilngadības svinības notiek tikai ģimenes lokā. Svētku mielastu rīkošana ir stingri aizliegta.




Atļautās svinības drīkst notik: darba dienās no 18 līdz 23, brīvdienās no 10 līdz 23.




Kas to visu regulē? Speciālas komisijas, taču! :) 





2 komentāri:

  1. tas likuma merkis gan ir no pirksta izzists, kads tam visam sakars ar interesu aizstavesanu...vienigi tikai ierobezo tiksanas brivibu. kadas tur ir potencialas problemas, ka valdibai nepatik cilveku pulcesanas?
    visadi citadi vienkarsi absurdi noteikumi

    AtbildētDzēst
  2. Nu principā, paši Tadžiki nav tik skeptiski pret šo likumu, jo, sakarā ar vājprātīgajām svinēšanas tradīcijām, jāaicina teju viss ciems un jāklāj milzīgi galdi. Daudzi ņēma lielus kredītus un tad nevarēja tos gadiem atdot utt. Tomēr valdība likumā ir pamanījusies iespiest arī nacionālo svētku un tradīciju ierobežojumus, kas aizliedz patvaļīgi pulcēties lielos baros, kas nav gluži pamatoti.
    Nu, jā, Jaunajā gadā es pārliecinājos,ka cilvēkiem točna aiziet ciet, kad viņi visi tiek kopā. nu Latvijā jau arī nereti.
    Bet tas, ko esmu novērojusi, Tadžikiem ir miljons absurdi likumi, kas aizliedz vai nosaka kārtību miljons dažādām lietām, kas beigu beigās noved pie tā,ka cilvēki nezina, ko drīkst un ko ne, un tas viss beigu beigās izpaužās kā milzīga pašcenzūra. Cilvēki labāk nedara, jo, ļoti iespējams, ka tas ir aizliegts:)

    AtbildētDzēst